1980’lerde çoğu ateş tuğlası ile yapılan evler depremden sağ kurtuldu
1980’lerde çoğu ateş tuğlası ile yapılan evler depremden sağ kurtuldu
DİYARBAKIR – Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. İdris Bedirhanoğlu, ateş tuğlası veya mühendislik tuğlası olarak bilinen malzemenin daha sağlam olduğunu ve en az kolon kadar yük taşıyabileceğini değerlendirdi.
Diyarbakır’da merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremlerin ardından yıkılan binaların ortasında ateş tuğlasından yapılmış ev bulunmadığını belirten Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, bu tuğlaların yük taşıma kapasitesinin yüksek olduğunu belirtti.
Ateş tuğlası ile yapılan evlerin depremi rahatlıkla atlattığını belirten Bedirhanoğlu, “Beton kullanımının yaygın olmadığı dönemlerde evler yığma olarak yapılırdı. Bu nedenle tuğlalar masif tuğladır ki buna ateş tuğlası diyoruz. Bu tuğlalara mühendislik tuğlası da diyebiliriz.Yük taşıma kapasitesi yüksektir.Beton kadar performans gösterebilir.Bu nedenle eskiden evler ateş tuğlasından yapılırdı.Kolon ve kirişler de ateş tuğlası ile yapılırdı. Deprem olur sadece kolonlar değil içi dolu ateş tuğlaları da yük taşır. Ateş tuğlasıyla yapılan evlerde yükün tamamı kolonlarda olmaz. İnanarak atlatır” dedi.
“Ateş tuğlası dış etkilere karşı daha dayanıklıdır”
Betonun zamanla ateş tuğlasına göre daha çabuk bozulabildiğine işaret eden Bedirhanoğlu, “1980 öncesinde usta-çırak ilişkisi yaygın olduğu için insanoğlu genellikle ateş tuğlası çerçevesinde işini yapıyordu. O zamanlar duvarlar örülüydü. Taşıyıcı sistemin tamamı duvarda olduğu için çok sağlam hale getirildi.Yapılar biraz daha düzensiz hale getirilmeye başlandı.Beton dayanımında yeterli kontrol olmadığı için beton desteği düşük.Aynı zamanda geçen zaman da yapının yapısını bozuyor. Dış ortama maruz kalan betonlar daha hızlı ve daha hızlı bozulabilir. Masif tuğlalar dış etkilere karşı daha dirençlidir. “Bu nedenle masif tuğlalar, aşınmış ve eskimiş bir betona göre daha iyi performans gösterebilir. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde ateş tuğlasından yapılan evler depremin ürettiği enerjiyi daha kolay emerek depremi kendinden emin bir şekilde atlatabiliyor” dedi.
“Avrupa’da tercih edilen tuğla çeşididir”
Son olarak Bedirhanoğlu, Diyarbakır’ın merkez Sur ve Bağlar ilçelerinde yapılan ateş tuğlalı evlerin geçmişte yıkılmadığına dikkat çekti.
“Diyarbakır’ın merkez Sur ve Bağlar ilçelerinde ateş tuğlası evler yapıldı. Daha sonra ateş tuğlası evlerin yapımı durduruldu. Bu betonarme inşaatın yaygınlaşmasından kaynaklanıyor. Ateş tuğlası kullanımını şiddetle tavsiye ediyorum. az katlı binalarda. Öte yandan Avrupa’da da çok rağbet görüyor. Tercih edilen tuğla türüdür.”