Büyükşehir Belediyesi narenciyeyi reçele dönüştürüyor
Narenciye ağaçları ekonomiye kazandırılarak istihdama katkı sağlıyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın sembolü portakal ağaçlarını ekonomiye kazandırıyor, kadın kooperatiflerine destek veriyor. Büyükşehir Belediyesi’nin park ve tesis bahçelerinden toplanan narenciyeler Korkuteli’de kadınlar tarafından işlenerek raflarda reçel olarak satışa sunulacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın cadde ve parklarında bulunan turunç meyvesini ekonomiye kazandırıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin park, bahçe ve çeşitli tesislerinde bulunan turunç, 7 Renkli Hanımlar Sosyal Dayanışma Üretim ve İş Kooperatifi üyeleri tarafından toplandı. Özellikle egzoz dumanına maruz kalmayan yerlerden toplanan narenciyeler, Büyükşehir Belediyesi’nin Korkuteli’deki 7 Renk Kooperatifi’ne tahsis ettiği tesislerde özenle işleniyor.
PORTAKAL PARÇALARI ÖZENLE İŞLENİR
Portakalları ilk yıkayanlar Korkuteli kooperatif üyesi kadınlar oluyor. Daha sonra narenciyeler rendelenir, dilimlenir, bir ipe asılır ve acının giderilmesi için dinlenmeye bırakılır. Kaynatma, kaynatma ve süzme aşamalarından geçtikten sonra acı portakallar hazır hale gelir ve paketleme işlemi gerçekleştirilir. Antalya’nın simgesi olan narenciyeler daha sonra kavanozlarda satışa sunuluyor.
KADIN İSTİHDAMINA KATKI
7 Renkli Hanımlar Sosyal Dayanışma Üretim ve İş Kooperatifi Lideri Ayten İnce,
Antalya’nın çeşitli bölgelerinde narenciye ağaçlarının bulunduğunu belirterek, narenciyelerin egzoz dumanına maruz kalmayan yerlerdeki ağaçlardan beslenme mühendisi gözetiminde toplandığını söyledi. Korkuteli’deki tesislerde narenciyelerin kadınlar tarafından işlenerek reçel haline getirildiğini belirten Ayten İnce, “Bu çalışmayla kadınlarımıza istihdam yaratıyor, kalan narenciyeyi de ekonomiye kazandırıyoruz. Anlaşmalı işletmelerimizden ve kadın kooperatifi satış noktalarımızdan turunç reçeli satışımız bulunmaktadır. “Tesislerini hizmete açan Muhittin Başkanımıza ve bize verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz” dedi.
KAZANÇ KAPISI OLDU
Kooperatif üyelerinden Gülfer Yörük, “Korkuteli yayla olduğundan dolayı narenciye bulunmuyor. Burada gıda mühendisimiz eşliğinde Antalya’dan gelen turunçlarla reçel yapıyoruz. Kooperatif burada ev hanımlarının geçim kaynağı haline geldi. “Bizi destekleyen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı