Haber

İsrail Meclis Başkanı Yüksek Mahkeme’yi uyardı

İsrail Meclis Başkanı Amir Ohana, tartışmalı yargı düzenlemesinde parlamento tarafından onaylanan maddeyi tartışmaya hazırlanan Yüksek Mahkeme’ye hükümetin “yetkisinin sınırlarını öğrenmesi gerektiği” konusunda uyardı.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ohana, Yargıtay’ın hükümetin kararları üzerindeki yargı kontrolünün kaldırılmasını öngören yasayla ilgili gelecek haftaki oturumunu değerlendirdi.

Meclis’in onayladığı “Temel Kanun” değişikliğini iptal etme yetkisinin Yargıtay’a ait olmadığını savunan Ohana, “Yargıtay’ın şu ana kadar Temel Kanun değişikliklerine müdahale etmediğine” dikkat çekti.

Ohana, “Mahkeme ve yargıçlara yetkilerinin sınırlarını öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Her şeye kadir olduğunuzu düşünmeyin. Hiçbir demokraside tek bir güç tüm yetkilere sahip değildir. Yasama organı bunu öğrendi, şimdi sıra sizde.” söz konusu.

Yargı düzenlemesi kapsamında Meclis tarafından onaylanan yasanın Yargıtay tarafından iptal edilmesinin İsrail demokrasisine darbe olacağını savunan Ohana, hiçbir yasanın Mahkemeye bu yetkiyi vermediğini söyledi.

Adalet Bakanından övgü, muhalefetten eleştiri

Hükümetin yargı düzenlemesinin mimarlarından Adalet Bakanı Yariv Levin, Ohana’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaları pekiştirdi.

Levin, “Umarım bu sözler Yüksek Mahkeme yargıçlarının kulağına gider ve Mahkeme hükümetin, Meclisin ve halkın iradesine saygı duyar.” dedi. sözlerini kullandı.

Ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, Meclis Başkanı’nın açıklamasını “utanç verici” olarak nitelendirdi ve Meclisi temsil etmediğini belirtti.

Hükümetin yargı düzenlemesinde gözler Yargıtay’a çevrildi

İsrail Yüksek Mahkemesi, 24 Temmuz’da Parlamento tarafından onaylanan, hükümetin yargı düzenlemesi kapsamında yer alan Makul Kanunu 12 Eylül’de değerlendirecek.

Kanun, Yüksek Mahkeme’nin hükümet kararlarını “kamu yararına hizmet etmediği, mantıksız olduğu veya çıkar çatışması yarattığı” gerekçesiyle bozma yetkisini elinden alıyor.

İsrail’in henüz bir anayasası yok. Ülkenin 13 “Temel Yasası”nın gelecekteki anayasanın taslağı olduğu değerlendiriliyor. Yargıtay, Meclis tarafından kabul edilen kanunları Temel Kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle bozabilir.

Hükümet, yargı düzenlemesi kapsamında onayladığı yasaların Temel Kanunlarda değişiklik olduğunu belirtiyor.

Anayasa Mahkemesi’nin şu ana kadar Temel Kanun değişikliklerine müdahale etmediğini belirten hükümet, Yargıtay’ın yargı düzenleme paketinde onaylanan Temel Kanun değişikliklerini iptal edemeyeceğini savunuyor.

Hükümetin adli düzenlemesi

İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümetinin yılın başında göreve gelmesinin ardından duyurduğu “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma yetkisi gibi değişiklikleri içeriyor.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını 24 Temmuz’daki parlamento oturumunda kabul etti; ancak bu yasa, ülke çapındaki kitlesel protestolara ve kamuoyundaki yoğun tartışmalara rağmen muhalefet tarafından boykot edildi.

Hükümetin “yargı reformuna” karşı çıkan, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer elit birliklerin de bulunduğu binlerce İsrailli, gönüllü yedek kuvvetlerini terk etmeye karar vermişti.

siyaset, askeriye, güvenlik, ekonomiYargıda üst düzey görevlerde bulunanlar ise hükümetin yargı düzenlemesine karşı çıkıyor.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine aykırı olan protesto hareketi yaklaşık 9 aydır gösterilerini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu