Ekonomi

Karayel: Su ürünleri sektörü kendisini kuraklık tehlikesini de içerecek şekilde tasarlamalı

Karayel: “Su ürünleri sektörünün kendisini kuraklık tehlikesini de içerecek şekilde tasarlaması gerekiyor”

KAYSERİ – Türkiye Büyük Millet Meclisi Su Ürünleri Su Ürünleri Araştırma Komisyonu Başkanı İsmail Emrah Karayel, kuraklığa dikkat çekerek, “Bu sektörün kendisini kuraklık tehlikesini de içerecek şekilde tasarlaması gerekiyor.”

Bir dizi inceleme yapmak üzere Kayseri’ye gelen TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyeleri, tesisleri gezdi. AFAD İl Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Emrah Karayel, çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Kayseri su işlerinde en az sorun duyduğumuz illerden biri. Bu durumdan memnunum. Başka yerlerdeki istişarelerimiz uzun sürdü ve daha birçok sorun ve çözüm önerileri sunuldu.” Biz Kayseri’deyken hem bakanlığın hem il müdürlüğünün hem de diğer kamu kurumlarının ortak anlayış ve uzlaşı ile hareket ettiğini görüyoruz. Buraya sorunları dinlemeye geldiğimizi belirtmemize rağmen sorunların daha az dile getirildiği, önünü açan projelerin daha çok dile getirildiği bir süreç oldu. “Mesela burada sülük yetiştiriciliği. Bu Türkiye’deki ilk ve tek örnek proje. Bu ve benzeri konularda girişimciliğin Kayseri’de gösterilmesinden özellikle memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Bu sektörün kendisini kuraklık tehlikesini de içerecek şekilde tasarlaması gerektiğini kaydeden Karayel, “Doğayla barışık, çevreyle uyumlu” tabiri kuraklığı ve onun tüm unsurlarını kapsar. Bu sektörün kendisini kuraklık tehlikesini de içerecek şekilde tasarlaması gerekiyor. Kuraklık. Yağışlarımız önceki yıllara göre az. Geçen yıl tahmin ediliyor “Yıllardır kar nedeniyle bugün ziyaret ettiğimiz tesisleri ziyaret edememiş olabiliriz. Bugün oraya güneşli bir havada, 11-12 derece sıcaklıkta gittik. Bu da iklim kaosunun ne kadar değerli olduğunu, suyun ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Su işe yarar derken çevrenin altını çiziyoruz ama en önemli faktörün su olduğunu vurguluyoruz. Su olmazsa su işleri de olmaz. Suyun verimli kullanılması, defalarca geri dönüştürülmesiyle kapalı sistem tesislerde suyun tekrar tekrar kullanılması süreçleri başlayacak. Bu da belli bir teknolojik seviyeyi beraberinde getiriyor. Önümüzdeki dönemde tamamen doğaya bağlı kalmayıp, kendi içine kapanmıştır. “Sistemleri de beraberinde getirecek” dedi.

Toplantı sonunda Ziraat Odaları Uyum Lideri Abdulkadir Güneş, Yönetim Kurulu Başkanı Karayel’e aspir yağı ve ayçiçeği çekirdeği ikram etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu